Om Ravelli


Levande med djupa rötter

Världen är full av varumärken. Djärvt påhittade, fiffigt konstruerade, flashigt designade. Ravelli är kort och gott ett namn på en familj. Och just därför är vi rädda om det. Det gäller att kunna se familjeporträtten i ögonen.

1

LEVANDE MED DJUPA RÖTTER

Världen är full av varumärken. Djärvt påhittade, fiffigt konstruerade, flashigt designade. Ravelli är kort och gott ett namn på en familj. Och just därför är vi rädda om det. Det gäller att kunna se familjeporträtten i ögonen.

2

FRANZ KLAMMER OCH MOTORCYKELN

Elisabeth – vår krutgumma till mormor susade runt på sin motorcykel tills hon var långt över sjuttio. Hon var barnmorska och hann hjälpa till med över 4 000 födslar trakten kring Millstatt i Österrike. En av dem resulterade i en gosse som döptes till Franz – med efternamnet Klammer! Mormor gifte sig med Simon – en kringresande skogsarbetare som likt många andra landade i 1:a världskrigets soldatled där han fightades i både Ryssland, Italien och Belgien.

3

KRIG OCH MOTSTÅND

Namnet Ravelli kommer från farfar Ceasar som föddes i byn Mezzana. Han blev polis och hamnade också i första världskrigets elände, där han fick granatsplitter i ögat och handen. Andra världskriget var han för gammal för. Men han deltog ändå – genom att gömma allierade soldater från nazisterna. Farmor Stephanie gifte han sig med år 1918. Hon hade egen speceriaffär i Sillian.

4

MOD OCH BOLLSINNE

Elisabeth och Simon fick dottern Margareta. Hon utbildade sig till sjuksköterska, och blev med tiden barnmorska precis som sin mor. Motorcyklar brydde hon sig inte om, men blev med tiden duktig på tennis. På sjukhuset i Lienz träffade hon läkaren Peter Ravelli, son till Ceasar och Stephani. Tycke uppstod, och den tuffe tyrolaren – som klättrade i alper och hade stora kunskaper om blommor och fåglar – blev Margaretas man. Tennisspelarens bollsinne och alpinistens mod förenades. Två tvillingpojkar tog särskilt väl hand om den arvedelen.

5

KULAN I LUFTEN

Flytten till Sverige blev med åren en imponerande turné genom vårt avlånga land. Och på flera av de nya orterna blev det tillskott i barnkammaren. Första barnet Peter föddes i Vänersborg, Monica i Kiruna, Stefan i Säffle, Andreas och Thomas i Vimmerby. Sladdbarnet Michael kom i Åtvidaberg. Och där började det lukta fotboll.

Peter Ravelli blev fotbollsläkare. Och tvillingarna hade plötsligt en riktig fotbollsplan med riktiga mål alldeles utanför knuten. De var för unga för ÅFF, men bollen var i rullning. Innan de var spelmogna mattades pulsen i fotbollskommunen. Japanska miniräknare och datorer hade tagit musten ur FACIT, som var det ekonomiska hjärtat i klubben.

Nu blev det Växjö, och nya uppdrag som idrottsläkare. För Andreas och Thomas blev det Östers IF för hela slanten. Karriären i den röda tröjan pågick i närmare tjugo år. I pojklaget vanns fyra smålandsmästerskap och ett otal seriesegrar. Herrar Ravelli var också med och gjorde Småland till Sveriges bästa fotbollslandskap och gav självaste huvudstaden stryk med 2-0. Debut i juniorlandslaget och Allsvenskan kom i samma veva.

1979 var båda ordinarie i Östers A-lag. Året därpå blev det SM-guld två år i rad. Under samma period debuterade bröderna Ravelli i A-landslaget.

6

SVERIGE RÄDDAT

IFK Göteborg ville stärka sitt lag med nya spelare. Tvillingarna Ravelli lades fram som förslag. Tanken att köpa båda till mängdrabatt föll. Det fick räcka med Andreas – till ett kilopris som inger respekt även i dessa tider. Men Ravellis egenskaper gav mersmak. Ett år senare spelade tvillingarna åter i samma klubb. Och raden av blåvita SM-bucklor med inslag av Ravelli blev lång. Besöken i svenska fotbollslandslaget blev också många. Och i landskampen mot Rumänien 1994 tog Thomas Ravelli för evigt plats i svenska fotbollshistorien och alla fotbollsfantasters hjärtan: Den otroliga straffräddningen – 2001 vald till Tidernas idrottsögonblick.

Om Ravelli

Varumärket Ravelli är skapat för idrottsrörelsen. Kollektionen går endast att köpa via skolklasser, föreningar eller lag. Inget av sortimentet går att köpa i butiker. All förtjänst går tillbaka till ungdomarna så att de kan åka på skolresor, cuper/träningsläger. Ungdomsverksamhet kostar. Istället för fancy butiker låter vi ungdomen sälja och tjäna pengar till klubb- eller klasskassan.

Funktionella och snygga produkter till vettigt pris. Och med ett namn som öppnar dörrar. Läs mer om hur ni kan tjäna pengar till klassen, laget & föreningen

Klassresa med Ravelli, tjäna pengar till klassen

Om Ravelli

Barnen är framtiden och Ravelli ser till att alla får vara med. Tack vare en stor förtjänst av försäljningen går tillbaka till alla lag/föreningar och klasser som säljer. 2019 kunde Ravelli dela ut 12.0 milj. till klasser, lag och föreningar. Kollektionen består av funktionella, snygga kvalitets produkter allt från underkläder, strumpor, träningskläder samt hemtextil. Vi finns i Småland närmare bestämt mitt i ”Gnosjöandans” hemtrakter. Läs mer om hur det går till genom att klicka här

Våra karriärer

Thomas Ravelli

Födelsedatum: 13 augusti 1959

Födelseort: Vimmerby, Sverige

Position: Målvakt

Seniorklubbar

1978–1988
Östers IF
1989–1997
IFK Göteborg
1998–1999
USA Tampa Bay Mutiny
1999
Östers IF

Meriter

1:a i Svenska Cupen 1990

SM-guld 8st (1980, 81, 90, 91, 93, 94, 95, 96)

VM-brons 1994

EM-brons 1992

Guldbollen 1981 (Sveriges bästa spelare)

Läs mer

Andreas Ravelli

Födelsedatum: 13 augusti 1959

Födelseort: Vimmerby, Sverige

Position: Mittback, defensiv mittfält

Seniorklubbar

1977–1987
Östers IF
1988–1989
IFK Göteborg
1990–1991
Lenhovda IF
1991-1992
Östers IF

Meriter

2 SM Guld med Östers IF (1980, 1981)

5 matcher i Junior landslaget

12 matcher i U21 landslaget

Smålands bästa fotbollsspelare 2 gånger 1983, 1987

Smålandspostens Guldmedalj 1983 och Guldnål 1987

Stor grabb 1981.

Läs mer